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October 31, 2022 

 

Via U.S. Mail 

 

Raymond D’Agostino, Jr. 

Lancaster, PA 17602 

 

RE: Request for Advisory Opinion  

 

Dear Mr. D’Agostino: 

 

The Office of Open Records (“OOR”) is in receipt of your request for an Advisory Opinion 

concerning whether “the plan to interview candidates for appointment to a vacancy on the school 

board … [is] a violation of the Sunshine Act….” 

 

The OOR respectfully declines to issue an Advisory Opinion on this matter.  Courts of common pleas 

are the proper venues to determine whether an agency has violated the Sunshine Act, as they have the 

ability render declaratory judgments or to otherwise enforce the provisions of the Sunshine Act.  65 

Pa.C.S. § 715.  As a result, the OOR does not believe it would be appropriate to render judgment as to 

whether an agency’s actions will violate the Sunshine Act.   

 

Due to the OOR declining to issue an Advisory Opinion, the OOR does not believe it is necessary to 

answer your second question, which asks for an answer”[i]f the answer to #1 [concerning the Sunshine 

Act] is “no”. 

 

Please note that this correspondence will be placed on the OOR website at 

https://www.openrecords.pa.gov/RTKL/AdvisoryOpinions.cfm.   

 

Sincerely, 

 

/s/ Kyle Applegate  

Kyle Applegate 

Chief Counsel 

 

 

Cc: Elizabeth Wagenseller, Executive Director  

Nathanael Byerly, Deputy Director 

https://www.openrecords.pa.gov/RTKL/AdvisoryOpinions.cfm


Raymond D' Agostino, Jr. 

October 17, 2022 

Liz Wagenseller, Executive Director 

Pennsylvania Office of Open Records 

333 Market Street, 16th Floor 

Harrisburg, PA 17101-2234 

RE: Advisory Opinion 

Dear Ms. Wagenseller: 

RECEIVED 

f , ,i o c r I 9 1oiJ_
r 

OFFICE OF OPEN RECORDS 

This letter seeks an Advisory Opinion from the Office of Open Records on a matter that is currently 

before a local school board. The information contained herein is based on information provided publicly 

by the school board. 

The school board plans to hold a pre-arranged "informational gathering" or "conference" at which a 

quorum of members will be present but will not be open to the public. The purpose of the gathering is 

to interview candidates for a vacant school board director position. At the gathering, current members 

of the school board intend to ask questions of the individual candidates. Just prior to interviewing the 

candidates, the board will discuss and decide which questions will be asked by which board member. 

The Board does not intend to deliberate or further discuss the candidates at the gathering. Each 

candidate will be assigned a number or letter so that they can be identified in an anonymous manner at 

a subsequent public meeting. 

At the subsequent public meeting of the Board, the members will discuss the candidates, using the 

unique identification number or letter, based on what they heard from the interviews. They will also 

deliberate to determine a candidate to appoint and then vote to appoint one of the candidates at this 

public meeting. 

The School Board has been counseled that the gathering does not meet the definition of a "meeting" in 

the Sunshine Act because the Board will not be deliberating nor taking any official. Therefore, the 

gathering does not qualify as a public meeting or executive session. The solicitor stated this counsel is 

based on a PA Supreme Court, which held that if board members do not "deliberate" then it does not 

meet the definition of a meeting. This is likely referring to the PA Supreme Court decision in Smith v. 

Township of Richmond, 82 A.3d 407 (Pa. 2013). 

However, the Supreme Court seemed to also not allow discussions on topics in private not otherwise 

allowable in executive session per the Sunshine Act. In this case, Section 709(a)(l), which permits 

executive sessions for the purpose of discussing any matter involving what are commonly referred to as 

"personnel matters," specifically states that "th.e provisions of this paragraph shall not apply to any 

meeting involving the appointment or selection of any person to fill a vacancy in any elected office." 






